Tregulv eller parkett?

Mange kan bli forvirret når begrepene parkett, klikkparkett, lamellgulv, heltregulv og tregulv blir brukt om hverandre. Tregulv er en samlebetegnelse for alle gulv som består av tre, og da inngår alle de førstnevnte under dette. Det er derimot forskjell på både oppbygning og leggemåte på de forskjellige typene tregulv nevnt her.

 

Kvalitetsforskjeller

 

Parkett er gjerne bygget opp av to sjikt, der bunnsjiktet er kryssfinér og toppsjiktet er heltre. Da kryssfiner har flere lag, kalles denne typen ofte for lamellparkett eller lamellgulv. Oppbygningen gjør at gulvet blir mer formstabilt og minsker sjansen for kuving og sprekking. Vi anbefaler å lime lamellparkett til underlaget, men det er også mulig å lime i not og fjær (en metode som kalles å legge gulvet «flytende»).

Klikkparkett er gjerne bygget opp av to eller flere sjikt, men skiller seg fra lamellparkett ved at det ikke limes til underlaget, men «klikkes» sammen i not og fjær. Gulvet vil da ikke være festet til undergulvet og vil bevege seg som én enhet (gulvet ligger «flytende»). Klikkparkett er gjerne noe rimeligere. Skovin sin klikkparkett er bygget opp av lag med furubacking, HDF-kjerne og et topplag i eik.

Heltre gulv eller massivtre er gulv av gjennomgående heltre. Massivt tregulv er som regel mer utsatt for bevegelse da hele planken er laget av naturmaterialet. Vi anbefaler ikke å legge massivt tregulv over gulvvarme.

Det er som regel alltid anbefalt å velge et parkettgulv i nordiske land grunnet store variasjoner i luftfuktighet og temperatur som følge av årstidene. De fleste av våre produkter er parkettgulv, men vi kan skaffe massivt tregulv på forespørsel.