Vedlikehold av parkett

Med tregulv så er det to typer vedlikehold som gjelder; oljing og sliping. Gulv som er oljet trenger med jevne mellomrom å settes inn med ny olje for at det skal være beskyttet mot smuss og slitasje. Oljen fungerer ved at den trekker inn i treverket og styrker gulvet fra innsiden. Lakkede gulv derimot krever ingen fortløpende pleie, men må til gjengjeld slipes etter slitasje. Lakken fungerer ved at den legger seg som en hinne over gulvet. Små hakk eller riper må man dermed leve med inntil dagen man bestemmer seg for å slipe hele gulvet da det ikke går an å utbedre dette lokalt på samme måte som man kan med oljede gulv.

 

Hardvoksolje

De fleste av Skovins gulv leveres hardvoksoljet fra fabrikk. Hardvoksolje er en overflatebehandling som er en kombinasjon av olje og lakk. Det betyr at den trenger inn og styrker treverket fra innsiden, og i tillegg skaper et beskyttende lag på toppen av gulvet. Fordi hardvoksoljen har en mikroporøs sammensetning, vil den likevel tillate treverket å puste og du vil ikke få den samme «plastikk-looken» som gjerne kan forekomme ved lakkede gulv.

 

Mange synes det er en kjedelig affære, men det er det er viktig med en god vedlikeholdsrutine for å forlenge levetiden til gulvet og opprettholde den gode kvaliteten. Hardvoksoljen vil tilby et offersjikt, slik at når du går på gulvet så vil slitasjen gå på hardvoksoljen og ikke gulvet i seg selv. I tillegg gjør den det lettere å holde gulvet rent, da det er vann- og smussavvisende. Dermed kan du spare inn på tiden du bruker på å pleie og rengjøre gulvet ditt.

 

Selvom de fleste av Skovin sine gulv er hardvoksoljet, anbefaler vi at man påfører et lag med vedlikeholdsolje etter at gulvet er lagt. Dette er for å sikre optimal beskyttelse mot vann og smuss, samtidig som at det forlenger tiden til neste gang du trenger å olje. Det er mulig å påføre vedlikeholdsolje selv (følg da instruksene på boksen), men vi anbefaler at det utføres av en håndverker. Påføring av vedlikeholdsolje kan gjøre at gulvet blir en nyanse mørkere eller lysere. Be gjerne om å få se prøver hos oss slik at du kan se forskjellen.

Behovet for ny vedlikeholdsolje eller hardvoksolje vil variere etter mengden bruk og aktivitet i husholdet. Det skal ikke være nødvendig med ny hardvoksolje på flere år, men det kan nå og da være greit å gå over gangsonene i hjemmet med vedlikeholdsolje og ellers der det oppstår mye slitasje som ved ytterdøren og på kjøkkenet.

 

Hardvoksolje metter treverket og det er derfor viktig å få det vurdert av en håndverker om man trenger et nytt lag. Om du påfører hardvoksolje uten at det er nødvendig, vil produktet bare bli liggende oppå gulvet og ikke trenge ned i treverket. Dette vil ikke se pent ut. Vårt søsterselskap, Skovin Montering AS, hjelper deg gjerne med vurderingen og kan stille opp på befaring.

 

Lakk

Vi fører noen lakkede gulv som leveres ferdig behandlet fra fabrikk. Fordelen med lakk er at det ikke trenger fortløpende pleie. Ulempen er at det ikke er like enkelt å reparere om det oppstår riper eller kutt. De må dessverre bli der til dagen du bestemmer deg for å slipe ned gulvet og eventuelt begynne med olje/hardvoksolje eller legge på et nytt strøk med lakk. Her er det verdt å merke seg at en eventuell fargebehandling vil bli slipt bort og du vil stå igjen med treet i sin naturlige form. Da kan man kjøpe pigmentert lakk/olje for å matche opprinnelig farge, men overflatebehandlinger som går på tekstur er dessverre vanskelige å få tilbake.

 

Forebygging av slitasje

Forebygging er ypperlig for å spare tid og energi på vedlikehold. Følgende er enkle og anbefalte grep som bør tas:

– Ha gulvmatte ved inngangsdøren

– Se til at undersidene av alle møbler møter gulvet på en skånsom måte (ved f.eks. å bruke møbelfilt eller -knotter)

– Koste bort sand og grus umiddelbart slik at det ikke lager riper

– Løfte tunge møbler istedenfor å dytte dem

– Tørke opp vannsøl så fort som mulig

– Ha egnede matter under kontorstoler o.l.

– Unngå tepper om du har gulvvarme (dette kan føre til at gulvet blir varmere på overflaten enn anbefalt, dvs. varmere enn 26 grader)