Vedlikehold av parkett

Vedlikehold av parkett innbefatter i hovedsak to ting, nemlig oljing eller sliping. Oljing betyr at man med jevne mellomrom skal tilføre gulvet olje for at den skal være beskyttet mot smuss og slitasje. Lakkede gulv derimot krever ingen fortløpende pleie, men må til gjengjeld slipes etter slitasje. Et annet aspekt på olje vs lakk er at oljen vil trenge inn i treverket og styrke den fra innsiden, mens lakken vil legge seg som en hinne over gulvet.

 

Hardvoksolje

De fleste av våre gulv leveres hardvoksoljet fra fabrikk. Her introduseres altså et tredje alternativ til overflatebehandling, men heldigvis er det ikke verre enn at det er en kombinasjon av både olje og lakk. Det hardvoksoljen gjør er at den både trenger inn og styrker treverket fra innsiden, i tillegg til at den skaper et beskyttende lag på toppen av gulvet. Fordi hardvoksoljen har en mikroporøs sammensetning, vil den likevel tillate treverket å puste og du vil ikke få den samme plastikk-looken som gjerne kan forekomme ved lakkede gulv.

 

En god vedlikeholdsrutine er – til tross for at det er mange som synes at det er en kjedelig affære – viktig for å forlenge levetiden og å opprettholde den gode kvaliteten av ditt gulv. Hardvoksoljen vil tilby et offersjikt, slik at når du går på gulvet så vil slitasjen gå på hardvoksoljen og ikke gulvet i seg selv. I tillegg gjør den det lettere å holde gulvet rent, da det er vann- og smussavvisende. Dermed kan tiden du bruker på å pleie gulvet ditt spare inn tid og energi brukt på renhold.

 

Våre gulv

Som sagt blir våre gulv levert ferdig hardvoksoljet, men vi anbefaler alltid å påføre ytterligere 1-2 tynne strøk etter at gulvet er lagt.  Dette er for å være helt sikker på at gulvet ditt vil være beskyttet mot vann og smuss. Deretter vil behovet for påføring av nye lag med hardvoksolje variere etter mengden med aktivitet i husholdet. Forventer du mye trafikk og liv på gulvet kan det i løpet av de første årene være greit å gå over gulvet med et nytt lag én gang i året. Hardvoksoljen vil som nevnt over tid mette treverket og gjøre det sterkere og mer slitesterkt, altså vil hyppigheten av påføringer avta med årene. Forventer du mindre trafikk kan det være tilstrekkelig med et nytt lag hvert andre år. I tillegg til de rutinemessige påføringene av hardvoksoljen, kan det til tider være lurt å gå over gangssonene og ellers der det oppstår mye slitasje, som ved ytterdøren og på kjøkkenet. En stor fordel med hardvoksoljede gulv er at du enkelt kan reparere riper og kutt i gulvet ved å påføre hardvoksoljen akkurat på det stedet du trenger det, og slik reparere skaden.

 

Et praktisk aspekt ved hardvoksoljen er at du kan gjennomføre vedlikeholdet selv, uten hjelp av profesjonelle håndverkere. Alt du trenger er en mikrofiberrull som du kan bruke for å fordele ut voksen. Her er det viktig å merke seg at det vil ta mellom 6-12 timer (alt etter temperatur og luftfuktighet) før hardvoksoljen er herdet og gulvet kan gås på. Det kan dermed være lurt å gjøre det eksempelvis før man legger seg eller før man drar på jobb.

 

Lakk

Vi fører noen lakkede gulv som leveres ferdig behandlet fra fabrikk. Fordelen med lakk er, som nevnt over, at det ikke trenger fortløpende pleie. Ulempen derimot er at om det skulle oppstå riper eller kutt er ikke de like enkle å reparere som ved hardvoksoljen. De må bli der til dagen du bestemmer deg for å slipe ned gulvet og eventuelt begynne med olje/hardvoksolje eller legge på et nytt strøk med lakk. Her er det verdt å merke seg at en eventuell fargebehandling vil bli slipt bort og du vil stå igjen med treet i sin naturlige form. Da kan man kjøpe pigmentert lakk/olje, men for eksempel overflatebehandlinger som går på tekstur vil bli vanskelig å oppnå igjen.

 

Forebygging av slitasje

Forebygging er ypperlig for å spare mye tid og energi på vedlikehold. Noen enkle grep er å ha gulvmatte ved inngangsdøren, se til at undersidene av alle møbler møter gulvet på en skånsom måte (her er det spesielt viktig å ta en titt under bena på kjøkkenbord og -stoler), tunge møbler bør løftes heller enn dyttes, tørke opp vannsøl så fort som mulig og så videre.