Tregulv på betong

Et gulv kan monteres på mange ulike typer underlag, inkludert bjelkelag, eksisterende tregulv og ikke minst betong.

Betong består av sand, sement og vann. Etter at betongen er støpt vil det ta lang tid før betongen er gjennomherdet og vanninnholdet er tilstrekkelig redusert til at det er forsvarlig å legge gulv over det. Man skal helst vente minst 10 måneder etter betongen er støpt før man legger gulv.

 

Å lime direkte på betong

Det er mulig å lime et tregulv direkte på et betongunderlag, men da må man forsikre seg om at den relative fuktigheten  (RF) i betongen holder seg mellom 60 – 65 %. Dette er som regel mulig å få til i betongunderlag som befinner seg over rom med oppvarming. Er det snakk om å legge tregulv over betong på bakkeplan eller i en kjeller bør man alltid legge fuktsperre mellom gulv og underlag.

 

Å lime indirekte på betong

For å være på den sikre siden kan det alltid lønne seg å legge en fuktsperre mellom betong og tregulv. Følgen av det er at tregulvet ikke kan limes direkte på fuktsperren (det er som regel en plastduk på minimum 0,2 mm tykkelse), men det må legges noe som gulvet kan limes til over fuktsperren. Der er som regel gulvspon eller kryssfinérplater.

 

Flytende gulv

Vil man legge flytende gulv (klikkparkett) på betong kan man bygge opp med hard isolasjon og legge gulvet over. Da vil gulvet bli lett fjærende, som kan være skånsomt for ryggen, men ulempen er at man kan miste takhøyde ved dette grepet. Det er derfor vanligst å legge parkett som skal limes til underlaget når man legger gulv over betong.

Nivåujevnheter som overstiger 1,5 mm pr kvadratmeter bør rettes ut, enten ved sliping eller avrettingsmasse. Oppdager man behov for å utbedre underlaget kan det bli relevant med sliping eller å fylle på med avrettingsmasse der det er behov. Er det større ujevnheter kan det bli nødvendig å bygge opp eller senke gulvet.

Det er viktig å foreta en grundig befaring med håndverker om du planlegger å legge gulv på betong. Vi tilbyr befaringer med dyktige håndverkere som kan ta turen innom din bolig og gi deg gode råd for hvordan du kan forberede ditt betongunderlag for et tregulv.