Produksjon av våre gulv

Den endelige kvaliteten på et gulv er avhengig av en nøye planlagt og gjennomført produksjon. Alle ledd, fra uttak av råstoff, tørking, produksjon og til endelig forsendelse vil ha en innvirkning på sluttproduktet.

1. Nøye utvalgte eikestokker

Alle våre gulv er laget av europeisk eik, et treslag som har vist seg å være det beste alternativet for norske gulv. Europeisk eik inneholder garvesyre, noe som er med på å gi den flotte fargen til våre gulv. Ettersom garvesyrenivået, kvistslag, eikestabilitet og årringstruktur kan variere noe mellom forskjellige skoger, er vi svært nøye med hvor vi henter trevirket  fra, og hvilke stokker vi tar ut.

2. Tørking til norske forhold

Tre er et levende materiale, og noe av det som gjør det mest levende er fuktighetsgraden.Treverk vil skrumpe når det tørker, og utvide seg når det blir mer fuktig. I Norge varierer relativ luftfuktighet fra så lavt som 15% om vinteren til 90% om høsten. Dette påvirker våre hus, og spesielt treverket. For at treet i gulvet skal bevege seg så lite som mulig, anbefaler derfor SINTEF Byggforsk å forhåndstørke eiken ned til 6-8% før den kuttes til gulvbord. Dette er en svært tidskrevende prosess som tar 8-12 måneder, og som dessverre ikke alle produsenter tar seg tid til. Vi garanterer at alle våre gulv er tørket i henhold til SINTEFs anbefaling. Dette kan vi garantere ettersom våre produsenter måler og dokumenterer at hvert eneste bord har riktig tørkegrad. Dette gjøres med avansert måleutstyr som er spesialkonstruert for formålet.

3. Produksjonsprosessen

Etter tørking blir bordene kuttet ned til gulvbord, for så å bli behandlet med flere lag oljer, lakk og voks. Gulvbordene kan også gis en  spesialbehandling, som f.eks. å lage et røft utseende ved hjelp av sagblad, kjettinger og flammebehandling. Alt etter hva kunden ønsker. Både vanlig og litt mer spesiell produksjon krever verktøy av høy kvalitet. Derfor lager våre fabrikker og verksted selv deres verktøy. Dette gir oss stor fleksibilitet og kontroll over kvaliteten.

4. Kvalitetskontroll gjennom hele tilvirkningprosessen

Vi og våre produsenter har full kontroll fra trestamme til ferdig gulv levert hos kunden. Dette gir oss mulighet til å ta ansvar for hele prosessen, og å kunne kontrollere at alt er 100% i samsvar med våre strenge krav. Helt konkret har vi 16 forskjellige kontroller før varen ankommer våre kunder.

5. Miljø

Vi lever av det naturen tilbyr oss og ønsker at våre produsenter er miljøbevisste og sparsomme med energiforbruket. Vi leverer derfor kun FCS/PEFC-godkjente varer, og vår produsent har i tillegg investert i eget energianlegg som driftes på avfall fra produksjonen. Egen energikilde gir kortreist strøm til egen bedrift. I tillegg leverer anlegget strøm til 2500 husstander i fabrikkens nærområde. Og best av alt, intet avfall går til spille.