Fiskebensparkett og andre mønstergulv

Samlebetegnelsen mønstergulv dekker mange ulike typer gulv. De aller mest kjente er nok fiskeben, Chevron/Hungarian point og hollandske ruter, men du får også såkalte retningsløse gulv formet som diamanter, hexagon, morisco, mosaikk, squama (skjellmønster), staver, sjakkmønster, flettemønster, blomstermønster og asymmetriske former. Mulighetene er mange.

Rommets viktigste møbel

Flere og flere ønsker å legge mønstergulv hjemme da det gir et spennende, vakkert og eksklusivt utseende.

– Fiskebensparkett er et klassisk valg og er nok fortsatt det det selges mest av når det gjelder mønstergulv. Men tregulv inspirert av gamle slott har også begynt å bli populært. Disse kalles gjerne Versailles etter slottet utenfor Paris, kan interiørarkitekt, Kristine E. Josefsen, meddele. – Versailles-gulvene legges i ferdige firkanter, også kalt kassetter. Dermed går det raskere å montere enn man kanskje skulle tro.

Josefsen synes det er spennende å følge utviklingen i markedet. – Vi synes gulvet er rommets viktigste møbel og med mønstergulv får du satt ditt eget personlige preg. Det er nok dette som gjør at det vokser i popularitet.

Klassisk fiskeben og chevron

Fiskeben er en tradisjonell måte å legge tregulv på. Skovin leverer både engelsk (‘herringbone’) og fransk (‘Hungarian point/Chevron’) fiskebensparkett. Begge typene har røtter langt tilbake i tid, men utviklet seg forskjellig. I England ble gjerne store kirker og offentlige bygninger konstruert av teglstein innredet med fiskebensparkett der stavene var kuttet likt i rektangulær form og ble lagt i 90 grader mot hverandre. Frankrike hadde sin egen vri hvor kortenden av stavene ble kuttet i enten 45 eller 60 graders vinkel slik at stavene møttes til en pil på midten. Hungarian point/Chevron var vanlig å se i store festsaler og flotte herregårder.

Farger, kvalitet, sortering og størrelser

Skovin kan skaffe fiskeben i eik i stort sett alle farger vi tilbyr under ‘Farger og dekorer’. Sortering kan være fra mye kvist (som gir et rustikt preg) til tilnærmet kvistfritt. Tradisjonelt er hver planke ca. 85 x 425mm, men vi har også størrelser opp til 185 x 925mm. De mest brukte størrelsene er 85 x 425mm, 145 x 580mm, 145 x 725mm, 185 x 925mm, men vi kan levere andre størrelser på forespørsel.

Fiskeben kan fåes i tradisjonell heltre (også kalt massivtre) og som heltre lamellparkett. Vi anbefaler heltre lamellparkett som er mer formstabilt og kan monteres over gulvvarme.

foto6-1024x681

Ofte stilte spørsmål om fiskebensparkett

Kan jeg legge fiskeben på gulvvarme?

Ja, det er ikke noe problem! Faktisk så egner det seg godt ettersom de små stavene bidrar til å minske spenningen i gulvet under temperatur og fuktighetsvinginger.

Kommer plankene én og én?

Ja, de kommer som separate planker. Plankene blir levert i bunter med både venstre og høyre planker og er faktisk lettere å håndtere enn vanlig heltre plank da de vanligvis er kortere.

Kan dere montere for oss?

Skovin har et samarbeid med MK Gulvlegging AS, som gjerne hjelper deg med å montere. Om du skulle ønske å gjøre det selv, så er det også mulig. I så tilfelle er det svært viktig at man legger fiskebensparketten på en helt rett overflate. Fiskeben har enda mindre toleranse for ujevne gulv enn andre gulv.

Vi anbefaler å lime fiskeben til underlaget med elastisk lim. Det kan limes på gulvspon, betong eller annen hard og tørr overflate. Spør oss gjerne om du lurer på noe med montering.

06-00001407000011 - ELISE BEERNAERT - BRUXELLES, BELGIO, MODERNO, MINIMAL, CITTA', DESIGN

Hungarian point/Chevron (fransk fiskebensmønster)

Herringbone (engelsk fiskebensmønster)

Bredt utvalg mønstergulv

Hos Skovin finner du et bredt utvalg mønstergulv i moderne og tidløse farger. Gulvene kan fås i et stort antall overflatebehandlinger og kan også tilpasses høytrafikkerte områder i hjemmet som for eksempel kjøkken. Det er fortsatt eikegulv det selges mest av da det er meget holdbart, men Skovin har også tretyper som wenge og amerikansk valnøtt i sortimentet for mønstergulv.

Klikk på bildene for å se noen av våre prosjekter med mønstergulv:

Skovin Valencia rutegulv

Skovin Versailles

Skovin Valencia Trencandis Sbiancato

Skovin Valencia Hexagon Black Pearl

Skovin fiskeben

Skovin Valencia Hexagon amerikansk valnøtt

Skovin Versailles

Skovin Hungarian Point

Skovin Valencia Trencandis (asymmetrisk gulv)